Slutrapport från projektet OA-publicering vid svenska lärosäten

Projektet ”OA-publicering vid svenska lärosäten – en kartläggning 2011” har levererat sin slutrapport

OA-publicering

Från projektets resultatsammanfattning:

För samtliga lärosäten sammanräknade var drygt 10 procent av artiklarna från 2011 publicerade i OA-tidskrifter. Parallellpublicerade artiklar (i svenska lärosätens institutionella arkiv) uppgår till nästan samma siffra, knappt 10 procent. Tre procent av artiklarna är både publicerade i en OA-tidskrift och parallellpublicerade, dvs överlappande, vilket innebär att det totala resultatet hamnar på 17 procent. Räknar man även med så kallad fördröjd OA på tidskrifters egna hemsidor, uppgår totalsiffran till drygt 25 procent.

Den manuella undersökningen visade att av de publikationer som inte ingår i kategorierna grön och guld OA så kunde 27,5 procent återfinnas fritt tillgängliga någon annanstans. Den totala andelen OA var här 52,2 procent.

För möjlig parallellpublicering fann studien att 59 procent av artiklarna kan parallellpubliceras enligt SHERPA/RoMEO. Endast 2 procent kunde inte parallellpubliceras överhuvudtaget och 36 procent kunde parallellpubliceras men med restriktioner.

Läs mer om projektet på OpenAccess.se:s projektsidor.

Rapporten finns att ladda ned som PDF.

Det här inlägget postades i Nyheter, Projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.