KB kommenterar VRs förslag till riktlinjer för OA-samordning

Vetenskapsrådet (VR) har i början av oktober presenterat ett förslag till nationell samordning av öppen tillgång till vetenskapliga publikationer och konstnärliga verk och öppnat för kommentarer kring förslaget.

Kungliga biblioteket (KB) har en rad kommentarer på förslaget, som här redovisas i ett separat dokument (PDF).

KB:s kommentarer är i korthet följande:

  • Förslaget anger en högt satt ambitionsnivå rörande omedelbar fri tillgänglighet till forskningspublikationer med Creative Commons CC-licenser vilket KB anser vara bra, men det är oklart om detta är ett realistiskt mål vid år 2025
  • Tidpunkten för genomförandet – 2025 – är satt väl långt bort i tiden
  • Vägen till genomförandet av den omedelbara fria tillgängligheten till publikationer med CC-licenser år 2025 är oklart beskriven i det föreliggande förslaget och alltför många detaljer hänskjuts till utredningar
  • Förslaget innehåller ingen harmonisering mot de gällande kraven på open access i EU:s forskningsprogram Horizon 2020, vilket gör publiceringssituationen onödigt komplex för svenska forskare

Läs KB:s kommentarer i helhet följande dokument (PDF).

// Ulf Kronman

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.