Open Access-policy beslutad på Malmö högskola!

Idag har Malmö högskola fått en open access-policy! Innehållsligt är policyn endast en skärpning av den policy som togs på MAH redan 2003. Den nya policyn innebär att:

  • För parallellpublicering i öppna arkivet omfattas publicerad forskning i externa källor (inte bara tidskriftsartiklar, utan även all annan vetenskaplig publicering inom ramarna för forskningsdelen av tjänsten). För dessa skall rättigheterna kring parallellpublicering undersökas och följas då det är tillåtet av utgivaren.
  • Alla högskolans egna publikationsserier skall finnas i OA-form.
  • Om det inte motverkar andra av forskaren prioriterade publiceringsstrategier (som t.ex högre impact factor) bör forskaren välja OA-förlag före de som licensierar åtkomsten av materialet.

Nya policyn kräver alltså lite mer än t.ex. rekommendationerna i Berlin-deklarationen.

Vår policy har utarbetats under ganska lång tid av högskolans publiceringsgrupp, en grupp där representanter från fakulteterna, forskningskoordinator och biblioteket sitter, för att sedan ha varit på remiss och förberedande av beslut av Forum för forskning.

Publiceringsgruppen har nu fått i uppdrag av rektor att gå vidare med att göra den praktiska implementeringsplanen, sätta startdatum för när policyn ska börja gälla skarpt, precisera hur t.ex. böcker och bokkapitel ska hanteras och ta sig an frågan om hur undantagen från policyn ska hanteras.

Som ett första steg kommer policyn att läggas ut på våra publiceringssidor inom en snar framtid, http://www.mah.se/Bibliotek/E-publicering/Forskarpublicering-i-MUEP/.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.