Peter Subers bok om open access

Peter Suber är mycket välkänd för alla som är intresserade av open access. Han har sedan 2002 varje månad publicerat SPARC Open Access Newsletter och fram till april 2010 även den otroligt detaljerade Open Access News. Där har han i detalj,dag för dag, följt och kommenterat open access-utvecklingen. Han också regelbundet gjort djupare analyser av olika frågor i sitt nyhetsbrev och i andra sammanhang. I den här boken sammanför och vidareutvecklar han dessa analyser.

Han skriver att han velat göra en bok för upptagna människor, som forskare och beslutsfattare. Därför har han hållt den rimligt kort och översiktlig. Men även för dem som länge följt open access-frågan är det en stor tillgång att få hans analyser samlade i en bok.

Peter Suber är Director of the Harvard Open Access Project, Faculty Fellow vid Berkman Center for Internet & Society, och Senior Researcher at SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition). Fram till 2003 var han professor i filosofi vid Earlham College, där han hade undervisat sedan 1982.

Man kan se hur hans bakgrund inom filosofi påverkat hans sätt  att skriva om open access. Han är alltid skarp och analytisk och benar gärna upp komplicerade problem i ett antal påståenden som går att belägga. Han skriver också med bra flyt, det är begripligt och lättläst.

Jag har mer eller mindre regelbundet tagit del av hans analyser under åren. Ändå tyckte jag att boken gav mig en bättre förståelse och nya vinklar på många frågor, som

gratis och libre, dvs. grader av öppenhet (s. 65 ff), samspelet mellan den s.k. gröna och gyllene vägen till open access (s. 58 ff) och avgränsningen av open access (s.97 ff) som han gör mycket vid. Hans diskussion om policies och varför han inte gillar begreppet ”mandates” är mycket intressant (s. 86 ff.), liksom den om open access och peer review (s. 103-104). Han förklarar övertygande varför termer som ”author fees” och ”author pays” är vilseledande (s. 138).

Peter Suber menar att missförstånd och bristande kunskaper är det största hindret för en övergång till open access. Hans bok är ett kraftfullt motmedel. Alla som är intresserade av frågan borde läsa boken och sprida den. Den skulle också vara perfekt som kursbok på forskarutbildning inom alla ämnen och förstås på bibliotekarieutbildningar.

Information finns här. Den kan köpas för en rimlig penning, är delvis fritt tillgänglig  idag och i sin helhet om ett år.

/Jan Hagerlid

2 svar på ”Peter Subers bok om open access”

  1. Jag köpte boken genom Bokus, kan nog hända att även andra har den. /Jan H

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.